Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

PrevencióAz ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (World Health Organization - WHO) adatai alapján legalább másfélmillió új daganatos beteget diagnosztizálnak évente, ám ezek egyharmada, vagyis nagyjából 500 000 eset megelőzhető lenne. Természetesen, a genetikai kódunkat nem tudjuk megváltoztatni, de még ha a génjeink növelik is bizonyos daganatos betegségekre való hajlamunkat, bizonyos szabályok betartásával jelentősen csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyét.

Hogyan csökkentsük gyermekeknél a daganatos megbetegedések kockázatát?


1. Első és legfontosabb: Tilos a dohányzás!  

Ne dohányozzunk, és ne is engedjük, hogy dohányozzanak gyermekünk közvetlen környezetében!

Dohányzás a terhesség alatt egyértelműen károsítja gyermekünk egészségét!

A dohányból származó méreganyagok rombolják a DNS-ünket, növelve az előfordulását 14 különböző rákfajtának, beleértve a tüdő,- torok-, májdaganatokat és a leukémiát.

A dohányzó szülő mintáját látva a gyermek is nagy valószínűséggel válik dohány függővé, növelve ezzel a rák kockázatát.

A passzív dohányzás a dohányossal egy helyiségben tartózkodó csecsemők és gyermekek egészségére nézve különösen veszélyes.

A cigarettafüstben megtalálható számos anyag, mint a nikotin is, rákkeltőnek számít.


2. Védjük gyermekünket a napégéstől- előzzük meg a bőrrákot!

Napsütés esetén használjunk minimum 15 faktoros fényvédő krémet, ismételjük többször naponta. 11-15 óra között keressünk árnyékot illetve mindenképp védjük a fejét, arcát sapkával, kendővel!


3. Gyermekünk táplálkozzon egészségesen!

Fogyasszanak rostokban dús ételeket, sok gyümölcsöt, zöldséget!

Kerüljük a feldolgozott húskészítményeket, a félkész illetve készételeket, a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztást, illetve a sóbevitelt. A cukrozott italok és a gyorséttermi ételek szintén kerülendők.

A civilizált világban ugrásszerűen növekedett a finomított cukor fogyasztás.

A megnövekedett cukorfogyasztás nem csupán azért veszélyes, mert plusz kilókat ró a testre, hanem azért is, mert növeli a daganatos betegségek kialakulásának, illetve kifejlődésének valószínűségét.


4. Törekedjünk egészséges testsúly elérésére illetve tartására!

A magyar gyermekek európai viszonylatban a közép mezőnyhöz tartoznak elhízásban, a 6-9 éves fiúknak és lányoknak is 28 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, azaz ebben a korosztályban minden 3. gyerek.

A probléma fő oka, hogy a dél-európai gyerekek kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, sok cukrozott üdítőitalt és más édesített italt, valamint édességet fogyasztanak, sokat nassolnak, miközben alig mozognak.  A megnövekedett cukorfogyasztás, a gyorséttermi ételek és a mozgásszegény életvitel túlsúlyhoz vezet. A zsírszövet hormonokat termel, amelyek befolyásolják a sejtek növekedésének módját. A sejtszaporodás pedig a daganatos betegségek gyökere. Számos kutatás bizonyítja, hogy a BMI (test-tömeg index) több különböző módon befolyásolhatja a daganatos betegségeket." "Bár összetett kapcsolatról beszélhetünk, az biztos, hogy a túlsúly a többség esetében nagyobb rák rizikót jelent" - tette hozzá Tom Stansfeld a Cancer Research UK munkatársa.


5. Csökkentsük a vegyszerek használatát otthonunkban!

Bizonyos beltéri rovaritók, növényvédő szerek, gyomirtók bizonyítottan 47 %-kal növelik gyermekeinknél a leukémia kialakulásának kockázatát. Óvakodjunk ezen anyagok használatától, ha dolgozunk ezekkel, használjunk védő öltözetet és ne vigyük ezeket be az otthonunkba! Rákkeltő anyagok még a benzol, az arzén és az azbeszt. Ezen anyagok számos iparágban használatban vannak. Ellenőrizzük a használati utasítást és háztartási vegyszerek összetevőit is! Tároljuk azokat szabályosan, zárjuk el a gyermekeink elől!


6. Csakúgy, mint a dohányzásnál, mutassunk "jó példát" a gyerekeknek, csökkentsük az alkohol fogyasztásunkat!

Az alkohol egészségkárosító hatása, így a rákos megbetegedések előfordulásának gyakoriságára kifejtett hatása is, lényegében független attól, hogy azt milyen formában (bor, sör, pálinka, whisky stb.) fogyasztják. A szeszes italok elsősorban azon szövetekre fejtenek ki rákkeltő hatást, amelyekkel a fogyasztás során közvetlen érintkezésbe kerülnek, vagyis a szájüreg, garat, felső légutak nyálkahártyáján érvényesül elsősorban az alkoholhatás. A májat, ahol az alkohol lebontása, anyagcseréje, feldolgozása történik, a mértéktelen alkoholfogyasztás szintén súlyosan érinti.

A szeszes italok a nyálkahártyák (garat, szájüreg, nyelőcső, gyomor, bél) sejtjeit irritálva azokat érzékenyebbé teszik más forrásból - például a dohányzásból - származó karcinogén anyagok rákkeltő hatása iránt. Egyértelműen bizonyított, hogy az alkoholfogyasztás fokozza más rákkeltő tényezők rákkeltő hatását.

Különösen erős egymás rákkeltő hatásának erősítése, ha az alkoholfogyasztás dohányzással társul. Szakmai körökben bizonyítottnak tekintik, hogy az alkoholfogyasztás a gége-, szájüreg-, garat-, nyelőcső- és májrák vonatkozásában oki tényezőként szerepel. Ezenkívül jól megalapozott gyanú van arra is, hogy az alkoholfogyasztás nőknél az emlőrák előfordulás gyakoriságát is növeli.

Az egészségügyi felmérések eredményei azt mutatják, hogy a tinik 45%-a iszik alkoholt, míg ezen fiatalok 64% pedig rendszeresen túlzásba viszi az ivászatot, részt vesz kifejezetten lerészegedés, tivornyázás céljából rendezett bulikon.

A felnőtt kor előtti alkohol fogyasztás a szülőkön múlik, mivel az ő befolyásuk, felelősségük a legnagyobb gyermekükre nézve.

A manapság elterjedt népszerű és általános hiedelmekkel ellentétben még mindig a szülők jelentik a legmeghatározóbb tényezőt a gyerekük életében. Habár a média és a társak befolyásoló szerepe is igen nagy, mégis a szülői ráhatás a legjelentősebb, és egyben kritikus tényező is. Minél nagyobb befolyással vannak a gyerek életére a szülei, annál valószínűbb, hogy sikeresen minimalizálják a gyerek veszélyes elfoglaltságait, például a mértéktelen alkoholfogyasztás esélyét.


7. Kerüljünk bizonyos fertőzéseket!

A rák nem fertőz, egyik daganattípust sem lehet elkapni egy betegtől sem cseppfertőzéssel, sem vérrel vagy szexuális érintkezéssel. Minden ötödik-hatodik daganatos betegség kialakulásában viszont bizonyítottan valamilyen fertőzés játszik szerepet!!!!

A Hepatitis B növeli a gyerekeknél a rák kockázatát, védekezzünk védőoltással.  A vírus nagyon erősen fertőző, akár egyetlen csepp testnedvvel vagy vérrel is átvihető. Vér útján, szexuális úton vagy közös használatú, nem kellően tisztán tartott és apró sérülést könnyen okozó eszközökkel (kábítószer használatához szükséges tűk, akupunktúrás és tetováló eszközök, manikűrkészlet, borotva, fogkefe) terjed. A fertőzött anyának születendő gyermeke is fertőzött lesz, ha nem részesül újszülött korban védőoltásban. Súlyos, halálos kimenetelű heveny lefolyású változat is előfordul, krónikussá válása okozza a rettegett szövődményeket, mint pl: májzsugor, májrák. Ebben az esetben fontos dolog korai felvilágosításban részesüljenek a gyermekeink, kerüljék a drogfogyasztást, a korai és megfelelő védekezés nélküli szexuális együttléteket.
Nemcsak vírus, hanem baktérium rákkeltő hatása is felmerülhet: a Helicobacter pylori baktérium a gyomorfekélyek, azok nyomán pedig a gyomorrák, s a gyomorban kialakuló limfóma képződéséhez is hozzájárulhat.
A baktérium – amely nemcsak a gyomorban mutatható ki – a széklettel szennyezett kéz, valamint annak következtében szennyezett ételek és tárgyak szájba jutása útján fertőz.

Le kell szögezni: a rákkeltő kórokozó még kevés ahhoz, hogy rák alakuljon ki. Ahhoz a környezeti ártalmaknak, az életmódnak, a genetikai adottságoknak, más betegségek jelenlétének együtt- állása – és az esetek többségében tartós fennállása – kell, hogy daganatos betegséggé fajuljon egy fertőzés.

A HPV - Humán Papillóma vírusok közül a magas kockázatúak rákmegelőző állapotot, illetve daganatos megbetegedéseket eredményezhetnek. A HPV főként szexuális úton terjed, de az újszülött is fertőződhet a szülés során édesanyjától.  A HPV elleni védőoltások kizárólag a megelőzésre használhatóak, a már kialakult fertőzésre kifejtett hatásuk nem bizonyított.

Hazánkban jelenleg két készítmény van törzskönyvezve és kapható patikai forgalomban. A daganatkeltő HPV-törzsek elleni védelem, azaz a méhnyakrák megelőzése mindkettő a HPV 16 és 18 törzsek ellen biztosít elsősorban védelmet. Lány gyermekeinket oltassuk be, 12-13 éves korban.
Úgy tűnik, hogy a rák kockázati tényezőknek a legjobban akkor van kitéve gyermekünk, amikor még az anyaméhben van, illetve serdülőkorban, amikor a testük gyorsan növekszik és változik, illetve egyre több káros környezeti hatásnak vannak kitéve.Ezek azok az idők, amikor a szülő a legtöbbet tud tenni, a rák megelőzésére.

És amit szintén nem lehet elégszer hangsúlyozni, sosem lehet elég korán elkezdeni gyermekeinknél az egészségtudatos életre nevelést!
Az egészséges életmód drasztikusan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát!

Tudatos életmóddal a daganatos megbetegedések ⅓-ad részben megelőzhetők! 

Alapítványunk térítésmentesen elérhető prevenciós szolgáltatásairól ITT tájékozódhat.