Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Szakkifejezések

Adenokarcinóma (adenocarcinoma)
Mirigyes rák, amely különböző szervek: légutak, gyomor-béltraktus stb. nyálkahártyáját bélelő hámsejtekből indul ki.

Adjuváns kemoterápia
A daganateltávolító műtét után egy vagy egyszerre több daganatellenes hatóanyaggal végzett kezelés.

Akut (acut)
Jelentése heveny, éles, gyors lefolyású. Hirtelen fellépő vagy rövid időn belül kialakuló jelenség vagy betegség természetének megjelölésére szolgáló kifejezés.

Angiogenezis
Érképződés alatt azt értjük, amikor új vérerek képződnek a szervezetben.

Alopécia
Kopaszodás, hajhullás

Anémia
Jelentése vérszegénység. Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült, szapora légzés és szívverés tüneteivel, valamint sápadtsággal jár.

Benignus daganat
Jóindulatú, azaz nem rákos, a test más részeibe nem szóródó és így áttétet nem képző daganat, szövetburjánzás.

Biopszia
Vizsgálat céljából a szövetminta vétele a testből.

Citotoxikus hatóanyag
A kemoterápiás kezelések hatóanyagai, különböző sejtmérgek.

Csontvelő
A csontokon belül található viszonylag puha állagú, a vérképzésben résztvevő szövetállomány.

Diagnózis (diagnosis)
Valamely betegség pontos megállapítása.

Diagnosztika
Mindazon eljárások összessége, melynek révén valamilyen betegség felismerésre, azonosítására kerül. Ennek érdekében figyelembe veszik a tüneteket, illetve fizikális, laboratóriumi és műszeres vizsgálatokat végeznek.

Digitális-rektális vizsgálat
A végbél, illetve férfiakban a végbélen át a prosztata vizsgálatára alkalmas eljárás. Az orvos gumikesztyűs kezének ujját a végbélbe vezeti és körültapintja a végbél falát, illetve férfiakban a prosztatát (prostata), a rák tüneteinek, jeleinek felderítése érdekében.

DNS
A dezoxiribonukleinsav rövidítése, a sejt genetikai információit hordozó óriásmolekula

Endoszkóp
Vékony, hajlékony, világítással és optikával ellátott cső, melyen keresztül az orvos a test belsejébe, annak üreges szerveibe tud betekinteni.

Endoszkópia
Olyan diagnosztikus eljárás, melynek során az orvos az endoszkóp segítségével a test belsejébe, üreges szerveibe tud betekinteni. Szükség esetén szövetmintát vehet (biopszia) mikroszkópos vizsgálat céljára.

Gén
A DNS egy olyan szakasza, amely egy bizonyos fehérje termelődéséhez szükséges információkat hordozza vagy egy a szervezet bizonyos tulajdonságát határozza meg.

Helyi kezelés
A testnek csak egy meghatározott területén vagy azt érő kezelés. Ilyenek a műtétek vagy a sugárterápia.

Immunterápia
Olyan terápia, amely az immunrendszert serkenti a rákos sejtek elpusztítására.

Kemoterápia
A rákos sejtek elpusztítására alkalmazott sejtméreg hatóanyagok alkalmazása. Az egyes hatóanyagok hatásmechanizmusa jelentősen eltérhet egymástól.

Kemoterápia
Kémiai anyagokkal végzett kezelés. A daganatellenes terápia során többféle típusát alkalmazzák:

adjuváns kemoterápia – a tumor (műtét vagy sugárterápia által történő) eltávolítása után, a kiújulás megelőzése céljából adott kemoterápia
kombinációs kemoterápia – több szer egyszerre történő adása nagyobb hatásosság elérése céljából
indukciós kemoterápia – előrehaladott rákos folyamat kezelésében első alkalommal adott kemoterápia
neoadjuváns kemoterápia – a tumor eltávolítását célzó egyéb kezelési módok alkalmazása előtt, a körülírt daganat megkisebbítése céljából adott elsődleges kemoterápia
regionális kemoterápia – a szervezet egy körülírt részén (pl. a daganatos területet ellátó érbe vezetett katéteren keresztül) alkalmazott kemoterápia

Kombinált kemoterápia
A jobb terápiás cél elérése érdekében egyszerre kettő vagy több rákellenes, citotoxikus hatóanyag alkalmazása.

Kombinált terápia
Többféle rákellenes gyógymód egyidejű alkalmazása. Ezek lehetnek műtéti vagy kemoterápia, sugárkezelés és immunterápia

Malignus növekedés
Más szóval rákos növekedés

Mastektómia
Az emlő műtéti eltávolítása

Metasztázis
Áttét. A rákos betegség szóródása az eredeti kialakulási helyéről a test más részeibe, szinonímája a szekunder tumornak

Mieloszupresszió
A citotoxikus hatóanyag mellékhatásaként jelentkező tünet, a csontvelő csökkent vérsejt- és
vérlemezke-termelése.

Monoklonális antitest-terápia
Olyan szintetikus fehérje, amelyet laboratóriumi körülmények között egyetlen sejt többszörös osztódásából származó sejtcsoporttal termeltetnek. Maga az antitest valamelyik, a tumorsejten található antigént ismeri föl. Tumorantigénre példa a sejtfelszíni Her2 receptor.

Nyirokcsomó
Kicsi, babalakú, testszerte megtalálható, a nyirokrendszer részét képező képletek, melyek a fertőző mikroorganizmusok vagy ráksejtek ellen antitesteket termelnek. A szervezetben zajló fertőzéseket, gyulladásokat vagy rákos folyamatokat fokozott működésük miatti duzzadt állapotuk jelzi.

Nyirokcsomók érintettsége
A helyi nyirokcsomók szerepe a kóros sejtek kiszűrése, valamint annak megakadályozása, hogy a baktériumok vagy a szervezettől idegen sejtek a szervezetbe kerüljenek. Mivel a nyirokerek az egész szervezetet behálózzák, alapvető fontosságú annak ismerete, hogy a tumor átterjedt-e már a primer daganat által megtámadott szerv környékén lévő nyirokcsomókra, esetleg képezett-e már a más nyirokcsomókban is is áttéteket. (A nyirokutak tumoros állapotát „N”-nel jelölik.)

A rákos betegségek veszélyességét éppen az adja, hogy a daganat rosszindulatú sejtjei a vérereken vagy a nyirokutakon át képesek szétszóródni a szervezetben, s más szerveket is megtámadni. A vérereken keresztüli terjedést haematogén szórásnak nevezik, ez jellemző például a pajzsmirigyrákra és a lágyrészdaganatokra. A vérpályák általi szóródás egyik mintája a primer májdaganat, amelynek áttétei az erekbe kerülve a tüdőbe is eljutnak. A bőrrák, nevezetesen a melanomák esetében is nagyobb az esély arra, hogy nyirokcsomók helyett a véren keresztül terjednek szét a rosszindulatú daganatsejtek a szervezetben, s jutnak el például a tüdőbe.

Onkológus
A rákbetegségek gyógyítására specializálódott szakorvos.

Palliatív kezelés
Támogató terápiának is hívják, melyet nem a konkrét betegség leküzdésére, hanem a betegséggel járó egyéb tünetek, gyógyszer-mellékhatások enyhítésére és kiküszöbölésére alkalmazzák. Ide tartoznak a fájdalom- és gyulladáscsökkentő kezelések, pszichoterápiák stb.

Patológus
A boncolást és szövettani vizsgálatokat végző, a szövetekben észlelhető kóros elváltozásokat vizsgáló szakorvos.

A primer tumor
A legtöbb daganatos megbetegedésben a primer tumor mérete (ezt „T”-vel jelölik) a legmeghatározóbb szempont a stádium meghatározásában. Ez különösen igaz a tüdő- és emlőrákra, s a fej-nyaki régió daganataira. Más tumorok esetén – ezek közé tartoznak a bőrrákok vagy béldaganatok – a felületi kiterjedésnél fontosabb jellemző az, hogy a rákos sejtek mennyire mélyen vannak jelen a szövetekben.

Remisszió
A betegség tüneteinek enyhülése vagy ritkulása a betegség lefolyása és kezelése során.

Szisztémás kezelés
Az egész szervezetre ható, intravénásan vagy szájon át adott hatóanyagokkal történő kezelés, ilyen a kemoterápia.

Távoli áttétek
A távoli áttéteken, metasztázisokon („M”) azt értjük, hogy a primer, azaz elsődleges tumor a környező szöveteken túl a véráramon vagy a nyirokrendszeren keresztül átjutott-e más szervekbe is. A távoli áttétek szervezetbeli jelenléte csaknem nullára redukálja a gyógyulás esélyét.

Távoli áttétek jelenléte esetén csak abban az esetben végezek sebészi beavatkozást, ha azzal közvetlenül szolgálják az életminőség átmeneti javulását. Ennek oka, hogy ebben a stádiumban már a primer daganat eltávolítása sem növeli a gyógyulási és túlélési esélyeket, hiszen a rák más szervekben is jelen van, ahol ugyanúgy burjánzik, s továbbterjed, mint amint azt az elsődlegesen megbetegített szerv esetén tette.

Toxicitás
Mérgezőképesség. A hatóanyagok egészségkárosító hatása.

Tumor
Daganat