Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Adó 1 százalék és támogatás


Az adó 1% felajánlással Te is hozzájárulhatsz alapítványunk munkájához!

Adóbevallás esetén adó 1 százalék felajánlásához másold át adószámunkat a megfelelő mezőbe :
18118236-1-41Nyomtatványok


Törvény 


Kik Rendelkezhetnek adójuk 1 százalékáról?

Minden magánszemély, akinek tárgyévben adófizetési kötelezettsége keletkezett, jogosult a személyi jövedelem adó 1 százalékát egy regisztrált civil kedvezményezett részére felajánlani
A személyi jövedelem adót következő év május 20. napjáig kell megfizetni a NAV felé.
Kivételt képeznek azok az adófizetők, akik fizetési halasztásra, könnyítésre irányuló engedélyt kaptak a hivataltól.

 

Hogyan rendelkezhet az adó 1 százalékáról?

 
  • Magánszeméyként: 
    Május 20.-ig adhatja le adóbevallását, vele együtt az szja1+1 százalékról szóló rendelkező nyilatkozatot. Ügyfélkapun keresztül, postai úton, vagy személyesen.
  • Egyéni vállalakozóként:
  •  2019.-től május 20 ig adhatja le adóbevallását, így vele együtt az adó 1 százalékról szóló rendelkező nyilatkozatot. Ügyfélkapun, postai úton vagy személyesen.
  • A. Munkáltatói adómegállapításhoz  május 10-ig a bevallás részeként. Egysza/ személyi jövedelem adó bevallás/ lapjának kitöltésével rendelkezhet adó 1+1 százalékának felajánlásáról, melyet egy lezárt borítékban adhat át a munkáltatójának. Ebben az esetben ne felejtse el feltűntetni a borítékon adóazonosító jelét.
Minden évben az adóalapját terhelő, kedvezményekkel csökkentett és befizetett adó 1 százalékáról rendelkezhet.

FONTOS!

A lezárt borítékon tüntesse fel pontosan NEVÉT, állandó CÍMÉT és ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT, a hátoldalán pedig a ragasztást keresztezve ÍRJA ALÁ. 
Amennyiben Május 20.-ig nem küldi be a rendelkező nyilatkozatot, az érvénytelen lesz!

 

Tennivalók adó 1% felajánlásához

  • Ügyfélkapun keresztül töltse ki az szja 1+1 megnevezésű adatlapot.
  • Vagy :  a kinyomtatott és kivágott rendelkező nyilatkozatot tegye  borítékba.
  • A lezárt borítékon tüntesse fel nevét, állandó bejelentett lakcímét és adóazonosító jelét.
  • A rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot május 20-ig adja le a munkahelyén vagy tegye adóbevallása mellé, és juttassa el az adóhatóság címére.

Pénzbeni adományát az alábbi bankszámlára juttathatja el. Bankszámlaszámunk : MKB Bank 10300002-10604063-49020012
 

Kinek ajánlhatjuk fel érdemben az szja 1 százalékot?


Sajnos, még mindig nagyon kevés adózó él azzal a lehetőséggel, hogy adóbevallásakor az adó 1 százalék rendelkezését is leadja. Meglepő a statisztika, de a személyi jövedelem adót megfizető állampolgárok több mint 50 százalékban úgy töltik ki az adóbevallásukat, hogy nem rendelkeznek adójuk 1 százalékáról.

Pedig ez a legegyszerűbb módja, hogy a számára fontosnak tartott ügy érdekében – esetünkben a daganatos, leukémiás betegségek kialakulásának megelőzése érdekében – tegyen valamit. Az adó 1 százalékról történő rendelkezés lehetősége azt jelenti a gyakorlatban, hogy az adófizető állampolgár dönt arról, hogy az állam a személyi jövedelem adójának 1 százalékát milyen célra használja fel.

Sok daganatos, leukémiás, és más egyéb betegségben szenvedő gyerekekkel foglalkozó szervezet szinte egyetlen bevételi forrása az adó 1 százalékból befolyó összeg. Magyarországon közel 30 ezer civil szervezet munkájának sikere múlik azon, hogy az adózók bevallásuk elkészítésekor szánnak-e arra időt, hogy leadják az adó 1 százalék rendelkező nyilatkozatukat.

Ha fontos számodra a gyermekkori daganatos betegségek kialakulásának megelőzése. ha szeretnéd segíteni a Daganatos.hu alapítvány prevenciós tevékenységét,  akkor rendelkezz adód 1 százalékáról a 18118236-1-41 adószám beírásával.Legyünk körültekintőek, ha adó egy százalékáról van szó!

Figyelnünk kell arra, hogy a számunkra szimpatikus civil szervezet jogosult legyen az adó 1 százalék fogadására. A kiválasztott szervezet alapító okiratában szerepelnie kell annak, hogy valamilyen közhasznú tevékenységet folytat. Ez a daganatos és leukémiás gyerekekkori betegségek kialakulásával foglalkozó civil szervezetek esetében egyértelművé, hiszen a  beteg gyermekek megsegítése szerepel a közhasznú tevékenységek között.

Arra azonban oda kell figyelni, hogy adó 1 százalék fogadására csak azon alapítvány, vagy más civil szervezet lehet jogosult, amely a tevékenységét ténylegesen végzi, és az adott adóévet megelőző év január elsején már működött. Akkor működhet hivatalosan egy alapítvány, civil szervezet, amennyiben a székhely szerint illetékes megyei, vagy adott esetben a fővárosi bíróság bejegyezte, és ez a bejegyzés már jogerőre emelkedett.
A NAV minden évben közzéteszi a regisztrált civil kedvezményezettek listáját, ebben ellenőrizhető a kiválasztott civil szervezet. Amennyiben nem találjuk a listában a kiválasztott szervezetet, az azt jelenti, hogy a nem alkalmas az adó egy százalék fogadására. Ebben az esetben átkerül a kizárt civil kedvezményezettek listájába. 
 

Adó 1 százalékot oda adjuk, ahol pénzünket a kívánt célra fordítják!

Győződjünk meg tehát arról, hogy a számunkra szimpatikus szervezet aktív munkát végez, és azzal egyetértünk-e.  Ezért fontos, hogy az adó 1 százalékunkkal elsősorban arra érdemes alapítványt, civil szervezetet támogassuk. Így rálátásunk lehet a működésükre! Egy jól működő alapítvánnyal biztos, hogy kapcsolatba került már legalább egy ismerősünk, hozzátartozónk. Hallgassuk meg a véleményüket de legjobb az, ha személyesen meggyőződünk, jó helyre kerül a pénz. Az átláthatóságot minden szervezetnek a weboldalán keresztül is biztosítania kell. Beszámolókat, éves jelentéseket nézzük át. Ebből kiderül, hogy mire költötték a felajánlott adó 1 százalékokat.

Hogyan minősíthetjük a különböző civil szervezetek - alapítvány- munkáját?

Főleg, ha személyi jövedelemadónk 1 százaléka nagyobb összeg (amely származhat egyéb bevételekből is pl. vagyontárgy értékesítése), mindenképpen érdemes alaposan utána járni, hogy a kiválasztott alapítvány jól gazdálkodik-e a rábízott támogatással.

A közhasznú minősítéssel rendelkező alapítványok, civil szervezetek közhasznúsági beszámolót készítenek, melyet elérhetővé kell tenniük a vonatkozó jogszabályok szerint meghatározott időben és módon. Amennyiben a beszámolója nem elérhető, megtalálhatjuk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium weboldalán, illetve a bíróság weboldalán is. Ebből kiderül a gazdálkodás fő irányvonala. Talán nem helyes az, ha például egy daganatos vagy leukémiás gyermekekkel foglalkozó civil szervezet a rendelkezésre álló pénz jelentős részét irodabérletre, munkaerőre, postaköltségre, telefonköltségre, vagy esetleg saját vezetőségének díjazására költi el.

Ha az adott alapítványnak, civil szervezetnek nincs közhasznú besorolása, eredmény kimutatást akkor is készíteniük kell, amelyből megtudhatjuk költségvetésük alakulását. Vegyük figyelembe, hogy a közhasznú besorolás magasabb adminisztrációs követelményeket ró a civil szervezetekre, így ez irányú költségük is nagyobbra rúghat. Itt már körvonalazódnia kell bennünk, hogy milyen számunkra szimpatikus alapítvány, vagy más egyéb szervezet működéséhez adjuk az adónk 1 százalékát.

Ahogy az élet más területein – ebben a helyzetben is felelős döntésre van szükség, hisz csak akkor jut célba a támogatásunk, ha megfelelő döntést hozunk. Adja annak az alapítványnak adója 1 százalékát, melynek működésével, irányelveivel leginkább egyetért, elégedett, és támogatásra igazán érdemesnek tartja.

“Adj tüzedből lángot annak, aki kér.” Marcus Tullius Cicero

Amennyiben a Daganatos.hu Alapítvány tevékenységének szeretne részese lenni, adó 1 százalék felajánlásánál a :18118236-1-41 adószámot adja meg.
Segítségét előre is köszönjük.

Gyakran ismételt kérdések az adó 1 százalék felajánlás témakörében.

Hogyan lehet postai úton megküldeni az 1 %-os rendelkező nyilatkozatot?

-  A jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a magánszemély postai úton nyújtsa be rendelkező nyilatkozatát a NAV hoz.
A rendelkező nyilatkozat május 20.-napjáig papír alapon benyújtható az erre a célra szolgáló ÁNYK kitöltő programmal készített 19SZJA jelű személyi jövedelemadó-bevallás részeként (19SZJA-EGYSZA lapjának kitöltésével), illetve az ÁNYK kitöltő programmal készített 19EGYSZA jelű nyomtatványon egy lezárt borítékban.

A munkáltató gyűjtheti-e az 1%-os rendelkezőnyilatkozatokat?

- ​Attól függetlenül, hogy 2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, a korábbi évek gyakorlatával megegyezően a munkáltató döntése szerint továbbra is gyűjtheti a munkavállalók 1%-os nyilatkozatát.  A munkáltató részére a (19EGYSZA jelű lapon), vagy azzal egyező adattartalmú nyilatkozati lapon rendelkezhet, melyet legkésőbb 2019. május 10-éig, egy lezárt borítékban, a leragasztás helyén aláírva adhat át a munkáltatónak.

Fontos a határidő betartása, mivel a munkáltató a határidőn túl érkezett nyilatkozatokat nem köteles átvenni. A munkáltató a rendelkező nyilatkozatokat tartalmazó borítékot sértetlen állapotban a kísérőjegyzékkel együtt zárt csomagban juttatja el az illetékes NAV részére 2020. május 20.-ig

Benyújthatom adó 1 százalék rendelkező nyilatkozatomat, ha elmulasztottam megtenni május 20.-ig? 

- A válasz nem! Amennyiben határidőn túl történik / május 20/  a rendelkezőnyilatkozat benyújtása, akkor a magánszemély rendelkezése nem minősül érvényesnek.

A beküldésre kerülő adó egy százalék rendelkező nyilatkozaton kötelező megadnom a személyes elérhetőségemet ahhoz, hogy a rendelkezés érvényes legyen?

- Az adó 1 százalékról történő rendelkezés érvényességét nem befolyásolja érdemben, hogy  feltüntette-e az adatait (nevét, postai, illetve elektronikus levelezési címét). Az elérhetőségek megadása opcionális, vagyis azok közölhetőek az Ön által kedvezményezettként megjelölt civil szervezettel, amennyiben felhatalmazást ad adatai közlésére! Ebben az esetben számolnia kell azzal is, hogy a kiválasztásra került civil szervezet megkeresi, és tájékoztatatást nyújt  a felajánlott összeg felhasználásáról.
A rendelkezés során megadott adatokat a civil szervezet öt évig kezelheti.

Hogyan szerezhetek tudomást arról, hogy az adó 1 százalékra irányuló rendelkezésem érvényes volt, és a megjelölt szervezet részesült a felajánlásomban?

 - Amennyiben a NAV nem vette fel a rendelkező személlyel a kapcsolatot, akkor a rendelkezése minden bizonnyal érvényes volt, és célba ért.
Amennyiben az adózó rendelkezik ügyfélkapuval, akkor a rendelkezés teljesítéséről a NAV elektronikus üzenet formájában értesítést küld az adózó részére.

Az adó 1 százalékról miként lehet rendelkezni online felületen keresztül?

- Az ügyfélkapura történő bejelentkezést követően külön ablakra kattintva („1+1%-os rendelkező nyilatkozat”) lehet a rendelkező nyilatkozatot megtenni. Az ügyfélkapura történő belépést követően lehetőség nyílik a bevallási tervezet megtekintésére, és módosítására, így az adó 1 százalék felajánlásáról május 20.- ig nyilatkozhat.

Amennyiben saját magam készítettem el az adóbevallásomat, és postán küldtem be, de elfelejtettem rendelkezni az adó 1 százalékról, akkor van lehetőség ezt megtenni utólag? 

- A jogszabályok lehetőséget biztosítanak az adó 1 százalék rendelkezésre minden magánszemély számára, aki az szja bevallásához elmulasztotta a rendelkező nyilatkozatát csatolni. A rendelkező nyilatkozatot 2019. május 20.-ig lezárt borítékban közvetlenül a NAVnak is elküldheti, vagy  személyesen az ügyfélszolgálaton is leadhatja. A borítékon ne felejtse el feltüntetni nevét, címét és adóazonosító jelét. Az ügyfélkapun keresztül elektronikusan is beküldhető a NAV részére 2020. május 20-ig.

Adóbevallási tervezetet kérvényeztem a NAV-tól,de szeretnék az adó1 százalékról is rendelkezni. Hogyan tehetem ezt meg?

- Amennyiben rendelkezik ügyfélkapus elérhetőséggel, akkor a NAV által biztosított online felületen is rendelkezhet adója 1 százalékáról. A rendelkezésre szolgáló „18EGYSZA” nyomtatványt letöltheti a NAV weboldaláról, melyet akár ügyfélkapun keresztül is beküldhet.
Amennyiben nincs ügyfélkapus elérhetősége, akkor a nyomtatványt célszerű postai úton beküldeni az illetékes NAV hoz, vagy az ügyfélszolgálaton is leadhatja.
Köszönjük, hogy időt szakít az adó 1 százalék felajánlásra, és ezzel segíti a Daganatos.hu Alapítvány munkáját!

Kérjük, hívja fel barátai, hozzátartozói figyelmét is erre a lehetőségre.


Daganatos.hu Alapítvány csapata!