Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Lágyrésztumorok, rabdomioszarkóma, rosszindulatú mesenhymalis daganatok gyermekkorban

Változatos, osztályozásukban nehézségeket adó csoportját alkotják a gyermekkori daganatoknak. 7%-át teszi ki a gyermekkori daganatoknak. A hasonló felnőttkori daganatoknál jobb a kórjóslatuk és kezelhetőségük. A test szinte bármelyik területén kialakulhatnak a daganatok.

Diagnosztikus feltételek:

Részletes orvosi vizsgálatot kell végrehajtani, különös tekintettel a tumorra és a környezetére. A vizsgálat az ún. regionális (egy tájékra vonatkozó) nyirokcsomók számbavételével történik.

Klinikai kép

Látható, tapintható a tumor. A tumor okozta nyomás következményei (pl. vizelési nehézség, elzáródás). Minden “nem odaillő” csomót, dudort daganatnak kell tartanunk, amíg megfelelő orvosi módszerekkel annak ellenkezőjéről meg nem győződünk rövid időn belül. Elsősorban a rejtett helyen növekvő daganatok (arc- és orrmelléküregek, garat, kismedence) okozta tünetek lehetnek félrevezetőek.

Kezelési elvek

A daganatok szövettani típusai, kiterjedtségük, nagyságuk, elhelyezkedésük, a kemoterápiára való reagálásuk és részben az életkort figyelembe véve különböző kockázati csoportokba sorolhatók a daganatos betegek. A fenti besorolás határozza meg az alkalmazandó, csaknem mindig összetett kezelés intenzitását. Mindazonáltal a különféle gyermekkori lágyrészdaganatok alapvető diagnosztikus és terápiás irányelvei gyakorlatilag azonosak.

A kemoterápiára a daganatok többsége jól reagál.

Szövettani mintavétel (biopszia) után történik a sebészeti kezelés. Az olyan daganat, amelyet kemoterápiával jelentősen megkisebbítenek, azt is műtéti beavatkozással távolítják el. Ha még sem tudják teljesen eltávolítani a daganatot, csak részlegesen, akkor további kemoterápiát és sugárkezelést alkalmaznak és ezután egy újabb műtéttel tehető tumormentessé a beteg. A sugárkezelés a gyógyszeres és/vagy műtéti kezelést követő tumormaradványra alkalmazandó eljárás. A daganat típusától és a csoportbesorolástól függően némiképp változó kombinációjú, erős, kombinált gyógyszeres kezelés alkalmazandó elsősorban, ez a kemoterápia.