Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Központi idegrendszeri daganatok gyermekkorban

Az agytumorok és a gerincvelő tumorai, melyek a központi idegrendszer daganatai,a leggyakrabban előforduló gyermekkori tumorok, melyek 29 %-át teszik ki a daganatoknak. A központi idegrendszer daganatai gyermekkorban más megoszlást mutatnak - mint felnőttkorban -, elhelyezkedésükben és szövettani típusukban.

Gyermekkori központi idegrendszeri daganatok:

 • az agykamrák tumora
 • kisagyi tumor
 • agytörzsi tumor
 • astrocyitoma
 • ependymoma, glioma
 • medulloblastoma/PNET, stb.
 • gerincvelő tumorai

Diagnosztikus feltételek

A betegséget ideggyógyászati, szemészeti, CT- és/vagy MR-vizsgálat, szövettani vizsgálatok eredményeinek ismeretében állapítják meg.

Klinikai kép

A leggyakoribb tünetek, melyek a betegséget jelzik a fejfájás, reggeli hányás, személyiségváltozás, ataxia (a mozgáskoordináció hiánya), ideggyógyászati góctünetek, epilepszia (egész testre kiterjedő görcsös állapot), látásromlás, olthatatlan szomjúságérzés (polydypsia).

Kezelési elvek

A sebészeti beavatkozás az elsődleges kezelési mód. Hatékony kezelési mód, mely bizonyított, a besugárzás. Csak bizonyos idegrendszeri tumoroknál (medulloblastoma, ependymoma, germinoma) eredményes a kemoterápia. Ezeknél atumoroknál kombinált kemoterápiás kezeléssel a daganat megkisebbíthető és alkalmassá tehető műtéti beavatkozásra. Csökkenthető a kockázata a szóródásnak, illetve a kiújulásnak. Feltétlenül indokolt a kemoterápia azoknál a daganatoknál amelyek nem műthetőek vagy csak részben tudják eltávolítani a daganatot.

NEUROBLASTOMA

A rokonszenves idegrendszert alkotó idegszövet kezdetleges, éretlen embrionális sejtjeiből kiinduló, jellegzetesen csecsemő- és gyermekkorban jelentkező daganat. A második leggyakoribb gyermekkori, változatos elhelyezkedésű, magányos tumorféleség. A gyermekkori daganatok 8%-át képezi.

Diagnosztikus feltételek

A betegség kimenetelét és az alkalmazandó kezelést a következők határozzák meg:
 • a daganat szövettani típusa és jellegzetességei
 • a daganat kiterjedtsége, stádiuma
 • a beteg életkora
 • a daganatsejtek genetikai jellegzetességei
 • a daganat biológiai tulajdonságai
 • bizonyos laboratóriumi értékek (pl. tumormarkerek)

Klinikai kép

Rendkívül változatos, sokszínű, nem jellegzetes hasi fájdalom, láz, végtagfájdalmak, hangulatváltozás, feltűnően rossz közérzet kiterjedt betegséget jeleznek. A tumor képalkotó eljárással észlelhető.

Kezelési elvek

A daganat stádiuma, szövettani típusa, a beteg életkora, a tumor eltávolíthatósága, a daganat genetikai tulajdonságai alapján határozzák meg a kezelés stratégiáját. Kombinált módszerekkel történik a betegség kezelése. Sebészi terápia: a cél a daganat teljes eltávolítása.

Ha eleinte ez nem megvalósítható, akkor más típusú kezelés (sugár- és kemoterápia ) után második műtéttel távolítandó el a tumor. Sugárterápia: a neuroblastoma általában sugárérzékeny tumor. A műtét után jól reagál a sugárkezelésre (kemoterápiával együtt) a visszamaradt tumor.

Megkisebbítésére is alkalmazható a nem operálható daganat. Kombinált gyógyszeres kezelés kell a kemoterápia során, legfőképpen akkor, amikor a betegség kiterjedt.