Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Hibák a sejtciklusban - a tumorsejtek kialakulása

Abban az esetben, amikor az osztódásra és a sejt elpusztulására vonatkozó genetikai kódolásokba hibák csúsznak és a korrigálásuk sem megvalósítható, a sejt koordinálatlan módon osztódni kezd. A rossz utasítások bejutnak minden utódsejtbe. Hallhatatlanná válik az originális rossz sejtből létrejövő tumoros sejtvonal.

Az ún. onkogének a daganatok kialakulásában elementáris szerepet töltenek be. Olyan gének kóros változatai az onkogének, melyek szokásos esetben a megfelelő ütemű sejtosztódást, a normális sejtiterációt szabályozzák (normális alakjukban e géneket protoonkogéneknek nevezik). A protoonkogének rákkeltő(karcinogén) anyagok hatására alakulhatnak át sejten belüli (celluláris) onkogénné. Napjaink elméletei szerint több (5-6) ilyen változás (mutáció) kell egy kóros sejtburjánzás megindulásához.

Évtizedekkel ezelőtt kiderült, hogy bizonyos gének alkalmasak megakadályozni a sejtek olyan jellegű átváltozását, mely daganatok képződéséhez vezet. Innen a név is:daganatelnyomó (tumorszupresszor) gének. Élve egy autós hasonlattal: ha a sebesség a sejtosztódás folyamata, a gáz az onkogének (illetve a protoonkogének), a fékpedál pedig a tumorszupresszor gének, akkor egyszerűen átlátható, hogy mindkettő szerkezet elromlása, súlyosan kellemetlen helyzethez vezethet. Kiderült tehát, hogy az onkogéneknél, a tumorszupresszor gének az emberi daganatképződés szempontjából fontosabbak.

Ameddig az onkogének főleg a fehérvérűség eltérő típusainak kialakulását biztosítják, addig a tumorszupresszor gének elváltozásai a többi daganatban kapnak főszerepet. 1970-ben találták meg az első tumorszupresszor gént, amely az Rb jelzést kapta (a szem ideghártyáján kifejlődő daganat, az ún. retinoblastoma rövidítéséből, amelynek vizsgálata során azonosították). 1970 óta több mint 12 daganatelnyomó gént fedeztek fel; melyek közül talán legismertebb a p53 jelzésű, mely az emberi daganatok több mint felében rossz (mutáns) formában van jelen, így meghibásodása nagyon sokféle tumor létrejöttéért felelős.