Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Gyermekkori daganatok és kezelésük

Bár igen ritkán fordulnak elő gyermekkorban a rosszindulatú daganatos megbetegedések, mégis a modern gyermekgyógyászatnak igen fontos fejezetét képezik. Nagyon nagy megterhelést rónak a betegre, családjára és a társadalomra egyaránt, a sok esetben halálos lefolyású, hosszú időtartamú ellátást igénylő kórképek fizikai és lelki következményei. Hatalmas szakmai kihívást jelent hatékony gyógyításuk, komplex ellátásuk. Hazánkban a második helyen állnak a balesetek után a daganatos betegségekben elhunyt 1 év feletti gyermekek száma.

Magyarországon a gyermekkori daganatos megbetegedések:

  • 24,2%-a leukémia
  • 11,4%-a rosszindulatú (malignus) limfóma (Hodgkin- és non-Hodgkin limfóma)
  • 29,1%-a központi idegrendszeri daganat
  • 10,7%-a az ún. szimpatikus idegrendszer tumora, neuroblasztóma
  • 6,5%-a lágyrészszarkóma, rhabdomioszarkóma
  • 4,2%-a vesedaganat, Wilms-tumor
  • 4,2%-a csonttumor (oszteoszarkóma, Ewing-szarkóma)
  • 0,9%-a retinoblasztóma
  • 8,8%-a egyéb daganat

A daganat fogalma

A daganat egy rendellenes szövetszaporulat, mely a sejtek kóros szaporodása és korlátlan burjánzása révén alakul ki. A rosszindulatú daganatra jellemző, hogy a környező szöveteket elpusztítja, a véráramba jutva áttéteket képez, és gyakran kiújul.

Gyermekkori daganatok és diagnózisuk

150 új megbetegedés 1 millió gyermekre számítva a 15 éves kor alatti gyermeklakosságban a daganatos betegségek gyakorisága évente. Azaz hazánkban évente 150-200 új gyermekkori daganatos megbetegedés fordul elő. Ez a szám változó, mert a gyermekonkológiai ellátás életkori határa a 18. év felé tolódik. Vannak bizonyos tényezők, melyek növelik a daganatos betegség kialakulásának kockázatát, pedig a pontos okai ismeretlenek.

Nagyobb az esély a leukémia kialakulására azoknál a gyermekeknél, akik kromoszóma-rendellenességgel születnek (pl. Down szindróma). Növelhetik a daganat kialakulásának kockázatát azok a mérgaző vegyszerek és nagy mennyiségű radioaktív sugárzás felszabadulása mint például a benzol és a Csernobilban történt baleset.

Valószínűsíthető, hogy az egyént olyan tényezők teszik fogékonnyá a daganatra, mint az öröklött hajlam, az immunológiai, a környezeti és esetleg a vírusfertőzések. A szülőknek az lenne a legfontosabb, hogy megelőzzék a gyermekeknél a daganatok kialakulását, és, hogy az orvosok előre jelezzék vagy megakadályozzák ennek kialakulását, de a mai napig erre nincs mód sajnos.

Gyermekkori daganatok kezelése

Nagyon fontos, hogy a gyermek olyan kórházba kerüljön, ahol a kor színvonalán álló kezelésben részesülhet. Ez széles körű együttműködést kíván hematológusok,onkológusok, gyermeksebészek, radiológusok, gyermekápolók, rehabilitációs szakemberek és szociális munkások között. Ezek a munkacsoportok biztosítják, hogy a gyermek megkapja a megfelelő alap- és támogató kezelést és az érzelmi segítséget. A gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek gyógykezelésében a terápia milyenségét, időtartamát a betegség szövettani típusa, kiterjedtsége, a beteg életkora határozza meg.

A legtöbb esetben, sebészi, sugárterápiás és gyógyszeres kezelést alkalmaznak. A műtét célja a daganatos szövet minél teljesebb eltávolítása. A szakemberek a sugárterápia alkalmazásával nagy energiájú besugárzással közvetve vagy közvetlenül a daganatos sejtek elpusztítására törekednek. A kemoterápia lényege az osztódó sejtek elpusztítása gyógyszerek segítségével. Amikor a rák minden tünete megszűnik és daganatsejtek nem találhatók sem a vérben, sem a csontvelőben, akkor a gyermek orvosi kifejezéssel eléri a tünetmentesség (remisszió) állapotát.

Ez megtörténhet akár a kezelés megkezdése után egy héttel is, azonban a gyermek még hónapokig vagy évekig tartó kiegészítő kezelést kell, hogy kapjon. Azoknál a gyermekeknél, akiknél a tünetmentes állapot elérése után befejezték a kezelést a tapasztalatok azt mutatták, hogy rövid időn belül visszaestek, a daganat kiújult. Ez azért lehetséges, mert maradhatnak rákos sejtek a szervezetben az intenzív kezelés ellenére is. Nagyon fontos tehát végigcsinálni a teljes kezelést, a gyógyulás érdekében.

Támogató kezelés: a gyógyítás céljával adott intenzív kezelés bizonyos százalékban olyan szövődményeket okozhat, melyek további kezeléseket igényelhetnek, illetve a szövődmények elhárítása, megelőzése bizonyos kezeléseket tesz szükségessé.