Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Fájdalomcsillapítás daganatos gyerekeknél

Három módszer alkalmazható, hogy felkészítsék a gyermeket a kezelésre. Az egyik a hipnózis ( ezt csak szakember végezheti el), a képzelet ( ez csak megfelelő gyakorlással lesz sikeres) és a figyelem elterelése. Az a szakember, aki jól végzi a hipnózist és megfelelően képzett, az sokat segíthet a gyermeknek abban, hogy feldolgozzák a fájdalmas eseményeket, ezáltal csökkenthetik a gyermek fájdalmát és félelmét.

A második módszerrel, a képzelet segítségével, direkt idéznek fel képeket, hangokat, érzéseket, ízeket és szagokat. Mintha igazából belépnének az elképzelt képbe, ezt érzik a gyerekek. Ezek az elképzelt kellemes képek segítenek elterelni a gyermek figyelmét a fájdalomról, feldolgozni a fájdalmas élményt, ugyanakkor csökkenteni. A szülőknek vagy hozzátartozóknak érdemes utána érdeklődni, hogy van-e olyan szakember a kórházban, aki megtaníthatná a gyermeknek ezt a hasznos technikát.

Eredményesen alkalmazható minden korosztálynál a figyelem elterelése, bár ez a módszer soha nem helyettesítheti a megfelelő felkészítést a kezelésre. Elterelhetjük a kisgyermekek figyelmét, mozgó, színes tárgyakkal. Akik már óvodába járnak, azokkal énekeljünk együtt, meséljünk nekik, nézegessünk képeskönyvet velük, és szappanbuborékot is fújhatunk velük.

A gyermekek biztonságban érzik magukat, ha kedvenc, megszokott tárgyaikat tarthatják a kezükben, például plüss állatfigurát. Azok a gyermekek, akik már iskolába járnak, nézhetik a tévét vagy videón filmet és zenét is hallgathatnak. Viszont nem jó, ha a gyermek az egész napját a televízió előtt tölti el. Biztosítani kell a megfelelő feltételeket, a szabadidő hasznos és értelmes eltöltéséhez, mert ez nagyon fontos.

Amikor elkezdik a daganat kezelését, a gyermek nem tud iskolába menni, mert ez egy több hónapig tartó folyamatos és intenzív terápia. A terápia alatt a szülők és az iskola segítségével tanul a gyermek, ezt támogatják az orvosok is, de természetesen figyelembe kell venni a beteg gyermek legyöngült teljesítőképességét és fáradékonyságát. Ha letelik ez az intenzív terápia, akkor mehet újra közösségbe a gyermek és folytathatja az iskolát.

Ekkor döntik el, a szülők és az iskola együtt, hogy a gyermek folytathatja tovább az osztályában a tanulmányait, vagy évet kell ismételnie. Fájdalomcsillapító gyógyszerek A fájdalmas beavatkozásokat a gyermekklinikák fájdalomcsillapítóval vagy altatásban végzik el. Általában az altatást csak pici gyermekeknél és olyan nagyobbaknál alkalmazzák, akik különösen aggódnak. Kérjünk segítséget, ha nagyon fél a gyermek!

A gyermekek kezelésekor széles körben többféle fájdalomcsillapítót használnak. Használnak krémet, amit pár órával a beavatkozás előtt a bőrre kennek (pl. xsontvelő vétel előtt). Közvetlenül a művelet előtt sprayt lehet alkalmazni a bőr érzéstelenítésére. Intravénásan is be lehet adni a gyermeknek többféle fájdalomcsillapítót illetve nyugtatót. Sok gyermek immunissá válik a fájdalomcsillapítókkal, nyugtatókkal szemben, mivel évekig kezelik a legtöbb daganatos gyermeket. Megeshet, hogy emelni kell a dózison vagy váltani kell gyógyszert.

Megbeszélheti az orvossal, illetve az altatóorvossal a szülő, hogy melyik a legmegfelelőbb fájdalomcsillapítás a gyermeknek, de figyelembe kell venni a felmerülő komplikációkat is.