Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Az elsődleges daganat - jó- és rosszindulatú daganatok

A tumorsejtek nem alakulnak ki olyan mértékben, hogy elláthassák egészséges társaik feladatait – nem elkülönített helyzetben csakis az osztódással foglalkoznak. Az szaporodó sejttömeg nem engedi be a környezetében lévő egészséges sejteket, és egyre növekvő csomót hoz létre: ezt nevezik elsődleges (primer) daganatnak. Ahogyan a daganat egyre jobban növekszik, elkezdi egyéni vérellátásának létrehozását.

A tumorsejtek elorozzák a táplálékot az egészséges sejtektől, a beteg elkezd gyengülni, és veszíteni a súlyából. A daganat bizonyos esetekben lehet jóindulatú. A jóindulatú daganat is ellenőrizhetetlenül növekszik, de az estek többségében nem hatol be a környező szövetekbe, és nem öli meg azokat. Ugyanis a jóindulatú daganatokat egy burok veszi körül, amely elzárja őket a környezetüktől, és ez által lassan nőnek meg. Általában el lehet őket távolítani, és az estek többségében nem újulnak vissza.

A jóindulatú daganatokból származó sejtek nem lepik el a szervezetet, és a legfontosabb az, hogy ezek a jóindulatú daganatok általában az életet nem veszélyeztetik. Más a helyzet a rosszindulatú (malignus) vagy rákos daganatoknál. Szöges ellentétei a rosszindulatú daganatok a jóindulatúaknak. Mert a rosszindulatú daganatokat szinte soha nem borítja hártya, és általában gyorsan növekednek, szétszóródnak a környező szövetekbe.

Szövetből kiindulva kettő alapvető csoportba lehet sorolni a rosszindulatú daganatokat. Az ún. karcinómákhámszövetben fejlődnek ki. Ide tartoznak a bőrön kívül a szervek belső falát burkoló sejtrétegek is, például a bélcső üregének hámborítása. A másik nagy típust az ún. szarkómák képviselik, melyek kötőszövetekből indulnak ki. Az egyes ráktípusokat a megtámadott szerv alapján is elnevezték (például emlő-, tüdő-, gyomorrák stb.).