Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

A rák stádiumai

A rák pontos stádiumának meghatározása alapvetően meghatározó a megfelelő gyógymód alkalmazásához. Nem minden kezelés alkalmazható a különböző stádiumokban, ami az egyikben jó, a másikban nem biztos hogy hatásos. Többféle osztályozási rendszerben vannak leírva a rák jellemzői, de világszerte a legelterjedtebb az ún. TNM-rendszer.

A TNM betűk jelentése:

a T jelzi a tumor méretét az N jelzi, hogy a rák átterjedt-e a környéki nyirokcsomókra az M jelzi az esetleges távoli áttétek (metasztázisok) jelenlétét Minden betűhöz rendelnek, egy számot, mely a méret és a szétterjedés mértékét határozza meg. A TNM-értékeket ezután rendezik csoportokba, melyek a stádiumoknak felelnek meg.

Általánosan ezek a következők:

Első stádium: elsődleges tumor, ami nagyon kicsi és mely még nem kezdett terjedni (helyben lévő – latinul in situ). Második stádium: már kicsit nagyobb lehet a tumor, és átterjedt a környéki nyirokcsomókra, illetve a közelben lévő szervekre vagy szövetekre. Harmadik stádium: nagyobb a tumor mérete, és már átterjedhetett távolabbi nyirokcsomókra, szervekre vagy szövetekre. Negyedik stádium: még nagyobbra nőhet a tumor, és átterjedt a szervezet más, távoli területeire.

A gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábbi stádiumban fedezik fel a tumort. Pontosan emiatt nagyon fontos a rendszeres önkontrol és a szűrővizsgálatokon való részvétel.