Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

A rák kezelése

Ahhoz, hogy kimutassák, a daganatos betegségeket sok eljárást használnak. Pontos diagnózist valójában csak a tumor gyanús területéről kivett szövetrész szövettani vizsgálata adhat,ezt a műveletet patológus szakember végezheti el. Nagyon sok felajánlás érkezett, főleg adó 1%-os felajánlásokból, az utóbbi években, pontosan azért, hogy a súlyos daganatos betegségekben szenvedő gyermekeket támogathassuk.

A szövettani vizsgálattal meg lehet állapítani: a betegség súlyossági fokozatát a daganat kiterjedését műtét közben a daganat távolságát a sebészi szélektől a betegség örökletes vagy szerzett voltát a betegség várható lefolyását (prognózis) a daganat érzékenységét a kemoterápiás szerekre, ami az optimális kezelés megtervezését segíti Három alapvető módszere van a rák kezelésének. A sebészeti beavatkozás az első.

A műtét során kiveszik a daganatot és a daganat típusától meghatározóan a környező szöveteket vagy szerveket (például nyirokcsomókat). A operáció előtt végezhetnek ún. biopsziát, amikor is szövettani mintát nyernek a daganatból. A sugárkezelés (radioterápia) a második módszer. Az intézkedés során nagy energiájú sugárzással próbálják meg megölni a tumoros sejteket. A sugárkezelés egy helyi kezelés, azaz egy körülhatárolt területre irányul.

Ha egyszerre kapná meg a beteg a teljes dózist, annak súlyos mellékhatásai lennének, ezért kapja a páciens napi elosztásban az adagot, mert úgyis összeadódik a hatás. A kemoterápia a harmadik módszer. A vérkeringésbe juttatnak olyan kemoterápiás anyagokat, amelyek a gyorsan osztódó sejtekre vannak hatással (vagyis a tumor sejtekre). Ez a módszer azért hatásos, mert a vér által, ez az anyag a szervezet minden részére eljut. Általában mind a második, mind a harmadik módszernek komoly és nagyon kellemetlen mellékhatásai vannak.

A tradicionálisnak mondható sebészi, sugár- és kemoterápiás gyógyítási módokon felül a rákterápiában fellelhetőek újabb módszerek is. Ezek közül az egyik az immunterápia, mely rohamos fejlődést mutat. Az immunterápia az emberi szervezet saját természetes védekező rendszerének serkentésével próbálja a rákot féken tartani, illetve próbálja leküzdésére. Az immunterápia legfőbb célja, hogy az immunreakciókban természetesen részt vevő fehérvérsejteket minél erősebben aktiválja, illetve segítése.

Az ún. passzív immunterápia pedig egy olyan gyógymód, mikor is mesterségesen létrehozott antitesteket (ellenanyagokat) juttatnak be a beteg vérkeringésébe, hogy ezáltal, meggátolják a daganat növekedését, illetve immunválaszt váltsanak ellene ki. A gyógymódok hatásait többféleképpen lehet mérni. Egyik módszer szerint, amikor nagyszámú kezelés alapján meghatározzák azon betegek számarányát, akiknél a kezelés a tumor eltűnéséhez (ún. komplett remisszió) vagy több mint az eredeti méret felére csökkenéséhez (ún. részleges remisszió) vezetett. Ennél sokkal fontosabb a kezeltek átlagos túlélési ideje.

Az orvosok számára a legfontosabb mutató azoknak az aránya, akik a kezelés kezdetét követően 1 év, 2 év stb. múlva életben maradtak. A legfontosabb érték – amikor a beteg gyakorlatilag gyógyultnak tekinthető – az 5 éves túlélés aránya.