Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

A rák hatása a szervezetre

A rák sokféle módon veszélyezteti az emberi szervezetet. A daganat fizikailag hatással van a környezetében megtalálható szervekre, vezetékekre vagy véredényekre, ezáltal okozva fájdalmat és egyéb tüneteket. Például tumor van az agyban, az fontos agyterületeket nyomhat (okozva ezzel agyműködési zavarokat), vagy ha daganat növekszik, a hasnyálmirigyben az az epevezetéket zárhatja el. (Ilyen problémákat a jóindulatú daganatok is képesek okozni, amelyek rossz helyen vannak.)

Mikor a rák megtámadja a környezetében lévő szöveteket, vérzések keletkezhetnek a megsérült véredények miatt, és a szervek működésében problémák adódhatnak. A tumor sejtek bekerülhetnek a vér- és a nyirok keringésébe, és eljuthatnak a távoli szervekhez is.

Ezekben a szervekben megtapadhatnak, s ahogyan elkezdenek osztódni, elkezdődik a távoli áttétek (metasztázisok) kifejlődése. Az áttétek úgy viselkednek, ahogyan az eredeti daganat – így tehát a vastagbélből származó tumorsejtek a tüdőben nem tüdőrákot hoznak létre. Sok daganat esetében, sajnálatos módon az elsődleges tumor nagyon sok ideig úgy növekedhet, hogy a betegnél semmilyen tünetet nem okoz.

Ha a betegnél időben észreveszik a daganatot, és időben elkezdik a tumoros sejtek kiiktatását a szervezetéből, az áttétek kialakulása előtt, akkor nagyon nagy esélye van a gyógyulásra. Éppen ezért játszanak fontos szerepet a rendszeres szűrővizsgálatok az ember életében.