Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Látogatás a Heim Pál utcai gyermekonkológián

A minap a budapesti Heim Pál kórház Madarász Viktor utcai gyermekonkológiai részlegében jártunk. Csomagot vittünk, kisebb nagyobb dobozok voltak benne: kesztyűk, higiéniai eszközök, egy infúziós pumpa, egyebek. Ez volt az első alkalom, hogy a kórház segítséget kért tőlünk, s ezért szerettük volna egy kicsit jobban megismerni a helyet és az ott dolgozó embereket.

Jelenleg a Heim Pál Kórház Madarász utcai telephelyeként működő részleg 75 éve játszik kiemelkedő szerepet Észak-Pest gyermekellátásában. A belgyógyászati osztályon tizenkét ággyal onko-haematologiai részleg is működik. A részleg a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat megalakulása – 1971 – óta aktívan részt vesz a rosszindulatú daganatos és leukémiás betegek gyermekek gyógyításában, tizennyolc éves korukig.

A részleg speciális feladata a májdaganatok hazai koordinálása és kapcsolattartás a Nemzetközi Gyermekonkológiai Társaság májtumor albizottságával. A kórház sebészeti és intenzív háttérrel is rendelkezik, mely elengedhetetlen a betegek komplex ellátásában. Bár tudtunk, hogy találkozni fogunk Dr. Péter György hematológus főorvossal, s azt is előre megbeszéltük, hogy néhány szót váltunk majd vele, kellemes meglepetésként ért minket, hogy végül egy közel egyórás beszélgetés lett ebből a néhány szóból.

Elsősorban az érdekelt minket, milyen eszközökben szenved hiányt a gyermekonkológiai részleg, melyek azok a területek, ahol a legtöbbet tudnánk segíteni, de hamar túlléptünk ezeken a témákon, s végül egy teljes interjúra elegendő anyag gyűlt össze, melyet kicsit lerövidítve, kicsit átrendezve olvashatnak a következőkben.

DGyA (Daganatos.hu Alapítvány): Honnan kerülnek ide beteg gyermekek?
Dr. PGy (Dr. Péter György): Korábban Észak-Pest és környéke volt a fő vonzáskörzet, de amióta a Heim Pál Kórház részlegévé váltunk, gyakorlatilag egész Pestről kerülnek hozzánk az onkológiai ellátást igénylő gyerekek.

DGyA: Hogyan kerül egy beteg gyermek a kórházba?
Dr. PGy: A szülők panaszaikkal először általában a házi orvoshoz fordulnak. Ha az első vizsgálatok eredményeként gyanú támad, a gyermekorvos szakambulanciákra irányíthatja a gyermeket. Első lépés a szülő részletes kikérdezése a gyermek panaszairól, a tünetekről: visszatérő láz, fájdalom, bágyadtság, étvágytalanság, fogyás, elhúzódó köhögés, mással nem magyarázható székelési nehezítettség, vizelési zavar, a vizelet elszíneződése, stb. mind-mind bevezetője lehet rosszindulatú betegségnek.
Másrészt az is fontos, hogy egyértelmű, specifikus jel vagy tünet nincs. Ezután alapvető a gyermek megfigyelése, részletes fizikális vizsgálata: rögzítendők a test bármely tájékén látható kóros duzzanatok, az esetleges bőrjelenségek, a megnagyobbodott nyirokcsomók, a has- illetve hasi szervek áttapintása, máj- és lép méretének megítélése. A legkézenfekvőbb vizsgálatok nem mindig adnak egyértelmű jeleket. Leukaemia esetén a vérképben lehet eltérés: vérszegénység, továbbá a fehérvérsejt szám és vérlemezke szám tekintetében, azonban ez nem minden esetben van így. A daganatok esetén még kevésbé egyértelmű a helyzet, mert bár különböző alap labor vizsgálatokban mutatkozó eltérések indirekt módon utalhatnak ilyen betegségekre, azonban ezek pontos felmérésére képalkotó módszereket: ultrahang, a különböző testtájak CT és MR alkalmazunk. Ezek az elváltozás elhelyezkedésére, kiterjedésére, nagyságára, más szervekkel való kapcsolatára – bizonyos esetekben közelítő módon – természetére vonatkozóan adhatnak információt. Amint a beteg gyermek hozzánk érkezik, az első vizsgálatok – a panaszok alapján – a nyirokcsomók megnagyobbodását, egyéb duzzanatokat, a máj méretét, eltéréseket a has tájékán, a vizeletet, székletet célozzák, valamit a bőrön található elszíneződéseket és sebeket. A legpontosabb képet természetesen a daganatos betegségek kimutatására kifejlesztett eljárások adják, melyek főbb eszközei az ultrahangkészülék, a CT (Computer Tomográf) és az MR (Mágneses Rezonancia) készülék, melyek a hozzájuk fejlesztett számítógépes programokkal nagyon pontos képet adhatnak a beteg gyermek állapotáról.

DGyA: Milyen a kórház eszközellátottsága, különös tekintettel ezekre az eszközökre?
Dr. PGy: Ultrahang készülékünk van helyben, de a CT-t már csak a Heim Pál kórház épületében áll rendelkezésre. Mindkét vizsgálat belátható időben elérhető, hosszas várakozási idő nincs. A kivizsgálásnak megvan a maga rendje, nem mindig szükséges azonnal a legbonyolultabb vizsgálatok elvégzése. Persze előfordulhat, hogy kell várni fél, vagy egy napot, de nincs is szükség ennél gyorsabb reagálásra. A beteg gyermekre egyébként sem zúdítjuk rá az összes vizsgálatot, igyekszünk az éppen szükségesekre hagyatkozni. Az MR-rel más a helyzet, nehezebben elérhető. Mert – bár Budapesten több is van – egyik sincsen a gyermekonkológia számára külön fenntartva. Amikor vizsgálatra van szükség, a felnőttek és gyermekek igényeit kell egyeztetni. Igazi gondunk azonban még sohasem volt ebből: ha elengedhetetlen szükség volt rá, ki tudtuk „harcolni”. Ebben természetesen a vizsgálatot végző kollégák megértő támogatása, szakmai segítsége sokat jelent.

DGyA: Vannak-e egyéb hiányosságok, akár a legegyszerűbb dolgokra gondolva, mint például gyógyszer, kötszer, lámpaizzó, és a többi?
Dr. PGy: Állandó problémát jelent ezek beszerzése. Rengeteg kesztyűre és fecskendőre van például szükségünk. Előfordul, hogy egy-egy gyógyszer előkészítéséhez és beadásához akár tíz fecskendőt is elhasználok. Ez naponta több tucatot jelent csak erre a célra. Vagy ott vannak a kesztyűk: itt a gyermekonkológián rengeteg kesztyűre van szükség, ugyanígy a kötszer is nagyon fogy.

DGyA: A gyógyszeres ellátás?
Dr. PGy: Meg tudjuk oldani. Néha úgy érezzük, hogy gyorsan fogy, vagy kevés a gyógyszer, de igazából még nagyobb problémánk nem volt ezzel. A gyermekonkológiában szükséges gyógyszerek, diagnosztikus eszközök általában elérhetők. Ha hiányzik is valami, inkább szervezésbeli gondok, mint pénzügyi okok miatt. Ez persze nem jelenti, hogy pénzügyi gondok nincsenek, de még egyszer: a legszükségesebbeket mindig elő tudtuk teremteni.

DGyA: Kivételezett helyzetben van-e e tekintetben a Heim Pál – Madarász kórház?
Dr. PGy: Semmilyen tekintetben nem érzem úgy, hogy kivételezett helyzetben lenne. Úgy néz ki inkább, hogy az a tény, hogy gyermekekről van szó, nagyobb összefogásra serkenti mindazokat, akik a gyógyulásért küzdenek.

DGyA: Láttuk a kórház berendezését: amit kívülálló szemmel azonnal észrevettünk, megvan az igény arra, hogy a kórház egyébként nyomasztó hangulatát oldják. Bennfentesként azonban ön lehet, hogy másként látja, hogy mi a helyzet a beteg gyermekek elhelyezésével, a szobák kihasználtságával, az infrastruktúrával.
Dr. PGy: A helyzet kielégítő, a komfortosság megfelelő, komoly panaszra nincs okunk. De természetesen mindig akad javítani való. Talán még egy csökkentett csíratartalmú szoba elkelne. És természetesen – bár ez fizikailag jelenleg nem elérhető – jobb lenne, ha több önálló kórtermünk lenne, mert jelenleg egy-egy szobában több gyereket is kénytelenek vagyunk elhelyezni. De ami biztos: nagy előrelépést jelentene, ha minden kórteremhez önálló vizesblokk kapcsolódna.

DGyA: Ha alapítványunk segíteni tudna, és létrehozna egy MR állomást, amely csak a gyermekonkológiákat szolgálná ki, jó irányba lépne-e?
Dr. PGy: Nagyon! Remélem nem csak a szakmai elvakultságom mondatja velem – és kérem, beszéljék meg ezt a kérdést más szakemberekkel is – de úgy gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos segítség lenne.

DGyA: Nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy vállalta ezt a beszélgetést. Engedje meg, hogy sikerekben gazdag további munkát kívánjunk!
Dr. PGy: Szívesen, és köszönöm.

Készült: 2010.08.24.