Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Adó 1% - mi a sorsa a fel nem ajánlott adónak?

Magyarországon 1996 óta van lehetőségünk rendelkezni az Szja 1%-ról. Azaz, az 1+1%-ról. Természetesen ez csak lehetőség. Ha kitöltjük a nyilatkozatot, tudjuk, hogy ezt a pénzt arra fordítják, amire mi szeretnénk, de tudjuk-e, hogy hová kerülnek azok az 1%-ok, amelyekről nem rendelkezünk?

A kedvezményezett civil szervezet abban az esetben használhatja fel a felajánlott összeget, ha azt az alapító okiratában meghatározott közhasznú alaptevékenységre fordítják. A szervezet saját fenntartásával, működésével kapcsolatos kiadásokra a kapott összeg legfeljebb 25 százalékát használhatja fel. Ilyen költségek pl: a székhely fenntartásához, illetve az alkalmazottak bérének biztosításához szükséges költségek, így az ingatlan bérleti díja, a közműdíjak, a postaköltség, telefon, internetdíj stb.

A felajánlók esetében is van néhány feltétel, melynek meg kell felelni. Személyi jövedelemadója egy százalékát minden olyan magánszemély felajánlhatja, akinek adófizetési kötelezettsége van, és aki személyi jövedelemadóját határidőre befizeti vagy részletfizetési kedvezmény kapott a NAV-tól. Az adónk egy százalékának felajánlásáról írásos nyilatkozatban rendelkezhetünk, melynek tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát. A befizetett SZJA 1%-át nem lehet megosztani, azaz egyetlen civil szervezetnek ajánlhatjuk fel az 1%-ot és egy egyetlen egyháznak a +1 százalékot. Az egy százalék felajánlásáról tett nyilatkozat tartalma adótitok, ezt a NAV öt évig őrzi meg és nem adhatja ki senkinek.

De mi is történik azzal az 1+1 százalékkal, amiről nem rendelkeznek az adózók? A központi költségvetés elkülönítve tartja nyilván az SZJA 1+1 százalékát. Tehát a befizetett adónk ezen részével gyakorlatilag nem számol a költségvetés. Az adó 1%-áról azonban általában csak az adózók fele rendelkezik. A törvények szerint a fel nem ajánlott, elkülönített számlán szereplő 1 %-os összegeket különböző pályázatok finanszírozására fordítja az állam, de arról már az illetékes minisztérium dönt, hogy pontosan milyen tevékenységre, milyen fejlesztésre vagy egyéb célra írja ki a pályázatot. Így tehát csak azon adózók döntenek közvetlenül arról, hogy mire fordítsák adójuk egy részét, akik kitöltik a rendelkező nyilatkozatot és ezzel pontosan megnevezik, hogy mely szervezet, illetve egyház tevékenységével értenek egyet.