Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1039 Budapest Hadrianus utca 9.
Postacím: 1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

Paypal Támogatás!

Ádámka az életben maradásért küzd

Másfél éves koráig teljesen egészségesnek tűnt Csete Ádámka. Aztán egyik napról a másikra kiderült: agydaganata van. A kisfiút már kétszer műtötték, de még küzd az életéért. A Győr-Sopron megyei Péren kevés boldogabb ember élt Csetééknél: A fiatal házaspár szeme fénye, Ádámka egy faluvégi felújított házba érkezett 2005 novemberében.

„Teljesen normális terhesség után született meg a kisfiunk – kezdi történetüket Katalin, az édesanya. – Gyönyörűen, egészségesen fejlődött. Szépen mozgott, élénk, beszédes kisfiúvá cseperedett. Aztán másfél éves korában kezdődött a pokol – néz rá a babakocsiban pihenő kisfiúra. Ádámka csodálatos, barna szemei csak visszafogott, csendes érdeklődésről árulkodnak. Egykori barna fürtjeinek nyoma sincs, elvesztette a kemoterápia során. – Alig mozog, és már csak két szót ismételget” – törölgeti könnyeit Katalin.

„Egy nap arra lettünk figyelmesek – veszi át a szót az apuka, Balázs -, hogy a jobb kezének ujjait furcsán tartja. Másnap már a csuklóját sem tudta mozgatni, ezért azonnal a győri kórházba vittük. Ott megállapították, hogy agydaganata van, és azonnal műteni kell. Az orvos azt mondta, hogy ha csak néhány napot késlekedünk, akkor a gyerek életét nem tudták volna megmenteni.” Bizonytalanságban élnek a szülők A Csete szülőknek viszont még megnyugodni sem volt ideje. Kiderült, hogy Ádámkát egy ritka típusú agytumor támadta meg, és az első műtét nem érte el a célját.

A budapesti Gyermekklinikán egy újabb műtétre került sor, amit aztán egy hosszadalmas kemoterápia követett. „Iszonyatos volt látni, ahogy a kisfiunk napról napra leépült – mondja Katalin. – Az agytumor megtámadta a mozgás- és beszédközpontot, sőt, a lélegzéséért felelős reflexek is sérültek. Heteket töltöttem Ádámkával Budapesten, és bizony, sokszor volt szükség arra, hogy lélegeztető-gépre tegyék. Csak feküdt, és ha sírdogált, akkor időnként nehezen kapott levegőt, úgyhogy szóba sem jöhetett, hogy hazahozzuk.

Aztán amikor sor került a második műtétre, a szakemberek azt mondták, hogy most már minden kivehető rákos sejtet eltávolítottak az agyból. Ráadásul a koponyába beültettek egy szerkezetet, amin keresztül a kemoterápiás injekciókat kapta rendszeresen. Ám a szervezete láthatóan nem bírta a kemoterápiával járó megterheléseket. Karácsony után végre hazahozhattuk, de állandó rettegés minden napunk, hisz az orvosok nem biztatnak semmi jóval.

Nem tudják megmondani azt sem, hogy a daganat mikor újul ki: lehet, hogy egy hónap vagy egy év múlva, de az is elképzelhető hogy soha. A kétéves fiunk állapota ma már egy csecsemő szintjére süllyedt vissza. Talán az őssejt beültetés segíthet abban, hogy a kemoterápia során elpusztult sejtek, amelyek az agy és a szervek közötti kommunikációért felelősek, újra képződjenek.” 

Ádámka az életben maradásért küzd

Csontvelő-beültetésre vár a kisfiú

Magyarországon kevés olyan orvos van, aki hivatalosan is ajánlaná a kínai őssejt-beültetési procedúrát. ezt a szülők általában maguk szervezik. „Nekünk sem mondtak semmit minderről – árulja el Balázs. – Igaz ugyan, hogy Ádámkát egy hazai orvosi testület csontvelő-transzplantációra javasolta, és már a várólistán van a neve. De hogy ebből mikor lesz beültetés, azt senki sem tudja. Mi pedig csak várunk és várunk, és számunkra ez a legnehezebb. Ezért úgy döntöttünk, hogy ha esélyünk lesz rá, akkor megpróbálkozunk a Kínában folytatott őssejt-beültetéssel.”

Ám Csetééknek vajmi kevés esélyük van arra, hogy a kiutazáshoz és a kúrához szükséges ötmillió forintot összeszedjék. A felújított, egyaránt nem hivalkodó házon jelzáloghitel van, Balázs a fizetéséből nem tudná finanszírozni ezt a hatalmas összeget. Egy magáncégnél dolgozik bútorszállító asztalosként, Katalin pedig gyesen van. „Még autónk sincs, hiszen korábban minden pénz a ház felújítására ment.

Amikor Ádámka megbetegedett, rokonok, ismerősök vitték őt a klinikára – mondja Balázs. – Most meg már nem merünk semmilyen nagyobb kiadásba belemenni, mert minden forintot a gyermekünk kezelésére tartalékolunk.” Ádámka szülei Budapesten kerültek kapcsolatba a Daganatos.hu Alapítvány munkatársaival, akik lehetőségeikhez mérten segítik a rászoruló gyerekeket.

Karácsony táján már Ádámkának is küldtek pénzt – 50 ezer forintot – a speciális étrend, illetve a további kezelések költségeire. Mint ahogy azt az alapítvány munkatársa, Bornemissza Tamás elmondta, több gyermek kezelésére is segít gyűjteni a szervezet.