Adó 1% felajánlás, segítség

DAGANATOS.HU ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18118236-1-41
Bankszámlaszám:
10300002-10604063-49020012
Telefonszám: +36-30-643-17-60
E-mail cím: daganatos@gmail.com
Székhely:1054 Budapest Tüköry utca 3.
Postacím: 1311 Bp. Csillaghegy Pf:22

Paypal Támogatás!

Adó 1 százalék és támogatás


Az adó 1% felajánlásával Ön is hozzájárulhat alapítványunk munkájához!

Adóbevallás esetén adó 1 százalék felajánlásához tüntesse fel adószámunkat :
18118236-1-41Nyomtatványok
Törvény   Kik Rendelkezhetnek adójuk 1 százalékáról?

Azok a magánszemélyek, akiknek tárgyévben adófizetési kötelezettségük keletkezett, és a személyi jövedelem adójukat következő év május 20. napjáig megfizetik a NAV felé.
Kivételt képeznek azok az adófizetők, akik fizetési halasztásra, könnyítésre irányuló engedélyt kaptak a hivataltól.

 

Hogyan rendelkezhet az adó 1 százalékáról?

  • Ha egyéni vállalakozó, akkor február 25-ig adhatja le adóbevallását, vele együtt az adó 1% -áról szóló rendelkező nyilatkozatot.
  • Amennyiben magánszemélyként saját maga készíti el adóbevallását, ami egyben tartalmazza az adó 1% -áról rendelkező nyilatkozatot is, május 20-ig küldheti el az adóhivatalhoz.
  • Amennyiben elektronikusan kívánja beküldeni adóbevallását, az ehhez szükséges keretprogram, valamint az szja adatlap letölthető a NAV daláról. Adójának 1 % -áról ebben az esetben, az adóbevallás 5. oldalán rendelkezhet.
  • Amennyiben az adóbevallás leadásakor nem rendelkezett az adó egy százalékáról, később is lehetőség van feladni a rendelkezést, egészen május 20-ig, a korábbi években megszokott borítékban, vagy elektronikus formában.
  • A. Munkáltatói adómegállapításhoz  május 10-ig a bevallás részeként. Egysza lapjának kitöltésével rendelkezhet adó 1 százalékának felajánlásáról, melyet egy lezárt borítékban adhat át a munkáltatójának. Ebben az esetben ne felejtse el feltűntetni a borítékon adóazonosító jelét.
Minden évben az adóalapját terhelő, kedvezményekkel csökkentett és befizetett adó egy százalékáról rendelkezhet.

A lezárt borítékot a személyi jövedelemadó bevallásával együtt, azzal egy borítékban küldje meg az adóhivatalnak.

FONTOS!

A lezárt borítékon tüntesse fel pontosan NEVÉT, állandó CÍMÉT és ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT, a hátoldalán pedig a ragasztást keresztezve ÍRJA ALÁ. 
Amennyiben Másus 20.-ig nemküldi be a rendelkező nyilatkozatot, az érvénytelen lesz!
 

Tennivalók adó 1% felajánlásához

  • A kinyomtatott és kivágott nyilatkozatot tegye egy olyan szabvány méretű borítékba, amelyben az éppen elfér.
  • A lezárt borítékon tüntesse fel nevét, állandó bejelentett lakcímét és adóazonosító jelét.
  • A rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot május 22-ig adja le a munkahelyén vagy tegye adóbevallása mellé, és juttassa el az adóhatóság címére.

Pénzbeni adományát az alábbi bankszámlára juttathatja el. Bankszámlaszámunk: 10300002-10604063-49020012
 

Kinek ajánlhatjuk fel érdemben az szja 1 százalékot?


Sajnos mindig nagyon kevés adózó él azzal a lehetőséggel, hogy adóbevallásakor az adó 1 százalék rendelkezését is leadja. Meglepő a statisztika, de a személyi jövedelem adót megfizető állampolgárok több mint 50 százalékban úgy töltik ki az adóbevallásukat, hogy nem rendelkeznek adójuk 1 százalékáról.

Pedig ez a legegyszerűbb módja, hogy a számára fontosnak tartott ügy érdekében – esetünkben a daganatos gyerekek érdekében – tegyen valamit. Az adó 1 százalékról történő rendelkezés lehetősége azt jelenti a gyakorlatban, hogy az adózó állampolgár dönt arról, hogy az állam a személyi jövedelem adója 1 százalékát milyen célra használja fel.

Sok daganatos, leukémiás, és más egyéb betegségben szenvedő gyerekekkel foglalkozó szervezet szinte egyetlen bevételi forrása az adó 1 százalékból befolyó összeg. Magyarországon több száz daganatos, leukémiás, vagy más egyéb betegségben szenvedő gyermek van regisztrálva, akiknek gyógyulása azon múlik, hogy az adózók bevallásuk elkészítésekor szánnak-e arra időt, hogy leadják az adó 1 százalék rendelkező nyilatkozatukat ezen célok megvalósítása érdekében.

Ha közel áll hozzánk a daganatos beteg gyerekek sorsa, ha szeretnénk rajtuk segíteni, akkor ne húzzuk-halasszuk, és válasszuk ki egy ezen célokért küzdő alapítványt, civil szervezetet, és rendelkezzünk a javukra.

Legyünk körültekintőek, ha adó egy százalékáról van szó!

Figyelnünk kell arra, hogy a számunkra szimpatikus civil szervezet jogosult legyen az adó 1 százalék fogadására. Alapító okiratában szerepelnie kell annak, hogy valamilyen közhasznú tevékenységet folytat. Ez a daganatos és leukémiás gyerekekkel foglalkozó civil szervezetek esetében egyértelművé válik , hiszen a beteg gyermekek megsegítése szerepel a közhasznú tevékenységek között.

Arra azonban oda kell figyelni, hogy adó 1 százalék fogadására csak azon alapítvány, vagy bármely más szervezet lehet jogosult, amely a tevékenységét ténylegesen végzi, és az adott adóévet megelőző év január elsején már működött. Akkor működhet hivatalosan egy alapítvány, civil szervezet, amennyiben a székhely szerint illetékes megyei, vagy adott esetben a fővárosi bíróság bejegyezte, és ez a bejegyzés már jogerőre emelkedett.
 

Adó 1 százalékot oda adjuk, ahol pénzünket a kívánt célra fordítják!


Győződjünk meg tehát arról, hogy a számunkra szimpatikus szervezet aktív munkát végez, és azzal egyetértünk-e.  Ezért fontos, hogy az adó 1 százalékunkkal elsősorban arra érdemes alapítványt, civil szervezetet támogassuk. Így rálátásunk lehet a működésükre, hiszen egy jól működő alapítvánnyal biztos hogy kapcsolatba került már legalább egy ismerősünk, hozzátartozónk. Hallgassuk meg a véleményüket de legjobb az, ha személyesen meggyőződünk, jó helyre kerül a pénzünk.

Hogyan minősíthetjük a különböző civil szervezetek - alapítvány- munkáját?

Főleg, ha személyi jövedelemadónk 1 százaléka nagyobb összeg (amely származhat egyéb bevételekből is pl. vagyontárgy értékesítése), mindenképpen érdemes alaposan utána járni, hogy a kiválasztott alapítvány jól gazdálkodik-e a rábízott pénzvagyonnal.

A közhasznú minősítéssel rendelkező alapítványok, civil szervezetek közhasznúsági beszámolót készítenek, melyet elérhetővé kell tenniük. Amennyiben nem elérhető, megtalálhatjuk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium weboldalán, illetve a bíróság weboldalán is. Ebből kiderül a gazdálkodásuk fő irányvonala. Talán nem helyes az, ha például egy daganatos vagy leukémiás gyermekekkel foglalkozó civil szervezet a rendelkezésre álló  pénzvagyon jelentős részét irodabérletre, munkaerőre, postaköltségre, telefonköltségre, vagy esetleg saját vezetőségének díjazására költi el.

Ha az adott alapítványnak, civil szervezetnek nincs közhasznú besorolása, eredmény kimutatást akkor is készíteniük kell, amelyből megtudhatjuk költségvetésüket. Vegyük figyelembe, hogy a közhasznú besorolás magasabb adminisztrációs követelményeket ró a civil szervezetekre, így ez irányú költségük is nagyobbra rúghat. Itt már körvonalazódnia kell bennünk, hogy milyen számunkra szimpatikus alapítvány, vagy más egyéb szervezet működéséhez adjuk az adónk 1 százalékát.

Ahogy az élet más területein – ebben a helyzetben is felelős döntésre van szükség, hisz csak akkor jut célba adománya, ha megfelelő döntést hozunk. Adja annak az alapítványnak adója 1 százalékát, melynek működésével, irányelveivel leginkább egyetért, elégedett és támogatásra igazán érdemesnek tartja.

“Adj tüzedből lángot annak, aki kér.” Marcus Tullius Cicero