ALAPÍTVÁNYUNK 2011. ÉV ÓTA TÁMOGATJA A DOWN SZINDRÓMA BIOKÉMIAI SZŰRÉSÉT A MAGNÓLIA DOWN-SZŰRŐ CENTRUMHOZ JELENTKEZŐ KISMAMÁK RÉSZÉRE TÉRÍTÉSMENTESEN.

Down Szindróma biokémiai szűrés beszámoló (2017)
Alapítványunk 2011. év óta támogatja a Down szindróma biokémiai szűrését a Magnólia Down-szűrő Centrumhoz jelentkező kismamák részére térítésmentesen.
A Centrum az elmúlt időszakban az ország egész területéről fogadott kismamákat és vizsgálati mintákat. Szerződött partnerei közé tartozik többek közt a Hepinet Ultrahang Kft. (Budapest), a REOF Regionális Egészségügyi, Oktatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. (Debrecen) is. Mint ismeretes a Down szindrómások fertőzésekkel szemben fokozottan érzékenyek, valamint bizonyos típusú leukémia is gyakrabban fordul elő náluk; immunrendszerűk gyengébb a normálisnál.

Alapítványunk céljaival összhangban kiemelt figyelmet fordít a betegségmegelőzésre, így tekintettel arra, hogy Magyarországon a Down-kór biokémiai vizsgálatokkal kiegészített szűrése nem része a kötelezően elvégzendő terhes-gondozási protokollnak a szűrések támogatására a magánszemélyek által felajánlott SZJA 1% összegből az Alapítvány Kuratóriuma nagyobb keretösszeget különített el.
2017. évben az Alapítvány támogatásának köszönhetően mindösszesen 4069 kismamánál végeztek el térítésmentesen I. trimeszteri szűrést. Ebből a pozitív esetek száma 31, a kiszűrt és felismert kóros esetek száma 3 volt.
A Gyulai Centrumban szükség esetén kockázatbecslést, valamint szükség esetén a magzati ultrahang elvégzésében és a genetikai tanácsadásban is segítséget nyújtanak.
A támogatásoknak köszönhetően kiépült egy olyan több centrumból álló magyarországi szűrőhálózat, ahol a szükséges vérvételeket és ultrahang vizsgálatokat helyben elvégzik, a laboratóriumi analízis és a kockázatszámítás pedig a gyulai Centrumban történik, ezzel is lehetőséget nyújtva a kismamáknak a Down Szindróma kiszűrésére.
Ezúton is köszönjük SZJA 1% felajánlásukat, mely nélkül a daganatos és leukémiás megbetegedéseket megelőző tevékenységeinket, térítésmentes szolgáltatásainkat, célkitűzéseinket nem tudnánk megvalósítani.