Rendelkező
nyilatkozatok

Adó 1 százalék felajánlás esetén adószámunk: 18118236-1-41

A Daganatos.hu Alapítvány 2008 óta fogadhatja az adófizetők Szja 1 százalék felajánlását. Alapítványunk 2005 óta segíti az arra rászoruló daganatos és leukémiás gyermekek felépülését, életkörülményeik javítását, betegségük kialakulásának megelőzését. Az adófizető állampolgárok jóvoltából felajánlott adó 1 százalék tette lehetővé, hogy a daganatos és leukémiás gyermekek támogatása gyakorlatilag hiánytalanul, komplex módon működhetett. A 2015-ös évtől pedig fő céljául az egészségmegőrző tevékenységet, daganatprevenciót tűzte ki Alapítványunk, hiszen a daganatos betegségek 1/3 részben életmódváltással megelőzhetőek.

2019-es évben átadtuk a balatoni rehabilitációs házat, melyben a gyermekkori daganatos betegséggel megküzdött családok pihenhetik ki a megterhelő időszak minden fáradalmát, rekreációs illetve egészségmegőrző szolgáltatásaink, tevékenységeink segítségével a betegség újbóli kialakulását kerülhetjük el.

Az adó 1 százalék felajánlásának köszönhetően tudtunk hathatós segítséget nyújtani több, mint 500 daganatos és leukémiás gyermeket nevelő családnak, illetve szintén a Daganatos.hu Alapítvány számára ajánlott adó 1% -ok tették lehetővé, hogy a korai diagnosztizálásra, a prevencióra, a kezelések pontosabb nyomon követésére és a kórházak korszerűsítésére is biztosíthattunk forrásokat, a rehabilitáció, a betegségek újbóli kialakulásának megelőzése mellett.

A beszámolók menüpontban a „KOZ” beszámolók megnyitásával részletesen tájékozódhat az alapítvány adó 1 százalék felhasználásáról!

Mit kell tudni
az adó 1 százalék
rendelkezéséről?

Minden év május 20. -ig rendelkezhet adója 1%-áról alapítványok részére, amennyiben egyesülni tud céljaikkal, és ezek megvalósítására méltónak tartja a kiválasztott alapítvány munkásságát.

Amennyiben szeretné felajánlani adó 1 százalékát, a következőképpen teheti meg:

Ha a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikusan nyújthatja be:
  • az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy
  • az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 20EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:
  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon, a 20EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá, ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, a minden év május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

Felmerül gyakran a kérdés, hogy miként ajánlható fel az adó egy százalék?
  • Idén is adhat 1 százalék esélyt azon Magyarországon bejegyzett, és működő alapítványoknak, civil szervezeteknek, akik munkáját elismeri, és akiket céljai elérésében segíteni kíván.

Az adó 1% hasznosságát a felhasználási időszakot követően haladéktalanul igazolják az elért sikerek.

Bár jelenleg Magyarországon a támogatás gyakorlata még sajnos nem közelíti meg az EU tagállamok átlagát, a hazai adózók adóbevallásuk kitöltésekor könnyedén, felmerülő plusz költség nélkül nyújthatnak segítséget a daganatos gyermekkori betegségek megelőzésére a különböző közhasznú szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat kihasználva.

Segítségét, támogatását ezúton is köszönjük

Kinek ajánlhatjuk
fel érdemben
az SZJA 1 százalékot?

Sajnos, még mindig nagyon kevés adózó él azzal a lehetőséggel, hogy adóbevallásakor az adó 1 százalék rendelkezését is leadja. Meglepő a statisztika, de a személyi jövedelemadót megfizető állampolgárok több mint 50 százalékban úgy töltik ki az adóbevallásukat, hogy nem rendelkeznek adójuk 1 százalékáról.

Pedig ez a legegyszerűbb módja, hogy a számára fontosnak tartott ügy érdekében – esetünkben a daganatos, leukémiás betegségek kialakulásának megelőzése érdekében – tegyen valamit. Az adó 1 százalékról történő rendelkezés lehetősége azt jelenti a gyakorlatban, hogy az adófizető állampolgár dönt arról, hogy az állam a személyi jövedelem adójának 1 százalékát milyen célra használja fel.

Sok daganatos, leukémiás, és más egyéb betegségben szenvedő gyerekekkel foglalkozó szervezet szinte egyetlen bevételi forrása az adó 1 százalékból befolyt összeg. Magyarországon közel 30 ezer civil szervezet munkájának sikere múlik azon, hogy az adózók bevallásuk elkészítésekor szánnak-e arra időt, hogy leadják az adó 1 százalék rendelkező nyilatkozatukat.

Ha fontos számodra a gyermekkori daganatos betegségek kialakulásának megelőzése, ha szeretnéd segíteni a Daganatos.hu alapítvány prevenciós tevékenységét, akkor rendelkezz adód 1 százalékáról a 18118236-1-41 adószám beírásával.

Legyünk
körültekintőek,
ha adó egy
százalékáról van szó!

Figyelnünk kell arra, hogy a számunkra szimpatikus civil szervezet jogosult legyen az adó 1 százalék fogadására. A kiválasztott szervezet alapító okiratában szerepelnie kell annak, hogy valamilyen közhasznú tevékenységet folytat. Ez a daganatos és leukémiás gyerekekkori betegségek kialakulásával foglalkozó civil szervezetek esetében egyértelművé, hiszen a beteg gyermekek megsegítése szerepel a közhasznú tevékenységek között.

Arra azonban oda kell figyelni, hogy adó 1 százalék fogadására csak azon alapítvány, vagy más civil szervezet lehet jogosult, amely a tevékenységét ténylegesen végzi, és az adott adóévet megelőző év január elsején már működött. Akkor működhet hivatalosan egy alapítvány, civil szervezet, amennyiben a székhely szerint illetékes megyei, vagy adott esetben a fővárosi bíróság bejegyezte, és ez a bejegyzés már jogerőre emelkedett.

A NAV minden évben közzéteszi a regisztrált civil kedvezményezettek listáját, ebben ellenőrizhető a kiválasztott civil szervezet. Amennyiben nem találjuk a listában a kiválasztott szervezetet, az azt jelenti, hogy a nem alkalmas az adó egy százalék fogadására. Ebben az esetben átkerül a kizárt civil kedvezményezettek listájába.

Adó 1 százalékot oda
adjuk,ahol pénzünket
a kívánt célra fordítják!

Győződjünk meg tehát arról, hogy a számunkra szimpatikus szervezet aktív munkát végez, és azzal egyetértünk-e. Ezért fontos, hogy az adó 1 százalékunkkal elsősorban arra érdemes alapítványt, civil szervezetet támogassuk. Így rálátásunk lehet a működésükre! Egy jól működő alapítvánnyal biztos, hogy kapcsolatba került már legalább egy ismerősünk, hozzátartozónk. Hallgassuk meg a véleményüket, de legjobb az, ha személyesen meggyőződünk, jó helyre kerül a pénz. Az átláthatóságot minden szervezetnek a weboldalán keresztül is biztosítania kell. Beszámolókat, éves jelentéseket nézzük át. Ebből kiderül, hogy mire költötték a felajánlott adó 1 százalékokat.

Hogyan minősíthetjük a különböző civil szervezetek – alapítvány- munkáját?

Főleg, ha személyi jövedelemadónk 1 százaléka nagyobb összeg (amely származhat egyéb bevételekből is pl. vagyontárgy értékesítése), mindenképpen érdemes alaposan utána járni, hogy a kiválasztott alapítvány jól gazdálkodik-e a rábízott támogatással.

A közhasznú minősítéssel rendelkező alapítványok, civil szervezetek közhasznúsági beszámolót készítenek, melyet elérhetővé kell tenniük a vonatkozó jogszabályok szerint meghatározott időben és módon. Amennyiben a beszámolója nem elérhető, megtalálhatjuk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium weboldalán, illetve a bíróság weboldalán is. Ebből kiderül a gazdálkodás fő irányvonala. Talán nem helyes az, ha például egy daganatos vagy leukémiás gyermekekkel foglalkozó civil szervezet a rendelkezésre álló pénz jelentős részét irodabérletre, munkaerőre, postaköltségre, telefonköltségre, vagy esetleg saját vezetőségének díjazására költi el.

Ha az adott alapítványnak, civil szervezetnek nincs közhasznú besorolása, eredmény kimutatást akkor is készíteniük kell, amelyből megtudhatjuk költségvetésük alakulását. Vegyük figyelembe, hogy a közhasznú besorolás magasabb adminisztrációs követelményeket ró a civil szervezetekre, így ez irányú költségük is nagyobbra rúghat. Itt már körvonalazódnia kell bennünk, hogy milyen számunkra szimpatikus alapítvány, vagy más egyéb szervezet működéséhez adjuk az adónk 1 százalékát.

Ahogy az élet más területein – ebben a helyzetben is felelős döntésre van szükség, hisz csak akkor jut célba a támogatásunk, ha megfelelő döntést hozunk. Adja annak az alapítványnak adója 1 százalékát, melynek működésével, irányelveivel leginkább egyetért, elégedett, és támogatásra igazán érdemesnek tartja.

“Adj tüzedből lángot annak, aki kér.” – Marcus Tullius Cicero

Amennyiben a Daganatos.hu Alapítvány tevékenységének szeretne részese lenni, adó 1 százalék felajánlásánál a: 18118236-1-41 adószámot adja meg.

Segítségét előre is köszönjük.

Gyakran ismételt kérdések az adó
1 százalék felajánlás témakörében

Hogyan lehet postai úton megküldeni az 1 %-os rendelkező nyilatkozatot?

A jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a magánszemély postai úton nyújtsa be rendelkező nyilatkozatát a NAV hoz.

A rendelkező nyilatkozat május 20.-napjáig papír alapon benyújtható az erre a célra szolgáló ÁNYK kitöltő programmal készített 20SZJA jelű személyi jövedelemadó-bevallás részeként (20SZJA-EGYSZA lapjának kitöltésével), illetve az ÁNYK kitöltő programmal készített 20EGYSZA jelű nyomtatványon egy lezárt borítékban.

A munkáltató gyűjtheti-e az 1%-os rendelkezőnyilatkozatokat?
  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon, a 20EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá, ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, a minden év május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

Benyújthatom adó 1 százalék rendelkező nyilatkozatomat, ha elmulasztottam megtenni május 20.-ig?
  • Idén is adhat 1 százalék esélyt azon Magyarországon bejegyzett, és működő alapítványoknak, civil szervezeteknek, akik munkáját elismeri, és akiket céljai elérésében segíteni kíván.

Az adó 1% hasznosságát a felhasználási időszakot követően haladéktalanul igazolják az elért sikerek.

Bár jelenleg Magyarországon a támogatás gyakorlata még sajnos nem közelíti meg az EU tagállamok átlagát, a hazai adózók adóbevallásuk kitöltésekor könnyedén, felmerülő plusz költség nélkül nyújthatnak segítséget a daganatos gyermekkori betegségek megelőzésére a különböző közhasznú szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat kihasználva.

Segítségét, támogatását ezúton is köszönjük

Az adó 1 százalékról miként lehet rendelkezni online felületen keresztül?

When you collapse an accordion item and save, it will automatically display collapsed in front end

Adóbevallási tervezetet kérvényeztem a NAV-tól,de szeretnék az adó 1 százalékról is rendelkezni. Hogyan tehetem ezt meg?

When you collapse an accordion item and save, it will automatically display collapsed in front end